کد خبر : 12436
تاریخ انتشار : شنبه 31 خرداد 1404 - 18:47

نگاهی به پیشگامی بانک ملی در توسعه فناوری‌های نوین مالی، هوش مصنوعی و خدمات BNPL

نگاهی به پیشگامی بانک ملی در توسعه فناوری‌های نوین مالی، هوش مصنوعی و خدمات BNPL
بانک ملی ایران با توجه به تحولات دیجیتال و نیازهای روز، در مسیری رو به جلو فعالیت کرده و تمرکز آن بر فناوری‌های مالی نوین، هوش مصنوعی و ارائه خدمات BNPL بوده است.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی صبح تجارت، ابوالفضل نجّارزاده، مدیرعامل بانک ملی ایران، با تأکید بر سرمایه‌گذاری ویژه در حوزه هوش مصنوعی اظهار کرد: سرمایه‌گذاری ویژه در حوزه هوش مصنوعی، پایه‌ای‌ترین عامل برای تحول و توسعه بانک است. هم‌چنین شرکت SADAD باید به عنوان زیرساخت اصلی دیجیتال‌بانک فعالیت کند و با بهره‌گیری از AI به کشف نیاز کاربران و ارتقای شفافیت بانکی کمک کند.

نجارزاده در رابطه با نقش SADAD Informatics در نوسازی دیجیتال اظهار کرد: SADAD Information مأموریت دارد، تا به محرک اصلی تحول دیجیتال در بخش بانکی ایران تبدیل شود و ساختارهای نوآورانه ارائه دهد. این شرکت باید با استقلال بیشتر و برپایه تجربیات جهانی و با تکیه بر ظرفیت‌های داخلی، بسترهای جدید خدمات بانکی را توسعه دهد.

امروزه میلیون‌ها نفر از خدماتی مانند Snapp Pay، DigiPay و TARA360 استفاده می‌کنند، که بدون نیاز به وثیقه یا ضامن اعتبار خرید ارائه می‌دهند. هم‌چنین اسنپ‌پی از سال ۱۳۹۹ فعال شد و سهم قابل‌توجهی در بازار BNPL دارد. دیجی‌پی نیز از پایان سال ۱۴۰۰ سرویس BNPL را ارائه داد و پس از چند هفته ۲۷ هزار کاربر جذب کرد. این سرویس با تأکید بر اعتبارسنجی و رتبه‌بندی اعتباری، خطر نکول را کاهش داده است. Bajet و TARA360 نیز خدمات مشابهی با تسهیل دسترسی کارکنان در سازمان‌ها از طریق اعتبار اقساطی ارائه داده‌اند.

بانک مرکزی ایران از رشد BNPL حمایت می‌کند و مقررات اعتبارسنجی و رتبه‌بندی را جهت اطمینان از سلامت بازار معرفی کرده و مشکلاتی مانند عدم پرداخت اقساط و ریسک نکول توسط دیجی‌پی شناسایی و با استفاده از رتبه‌بندی اعتباری و وثیقه‌ها مدیریت شده‌اند.

از مزایای رشد BNPL، می‌توان به سرعت و دسترسی آسان‌تر به اعتبار بدون وثیقه، توسعه شفافیت و کاهش پیچیدگی در فرآیند دریافت وام BNPL اشاره کرد. از جمله چالش‌های آن نیز، خطر بدهکاری بیش از توان و بدهی‌های انباشت شده و نیاز به بهبود قوانین و تجربه کاربری برای مدیریت بازپرداخت‌ها است.

بانک ملی ایران با سرمایه‌گذاری هدفمند در هوش مصنوعی و ایجاد ساختارهای دیجیتال، تقویت زیرساخت‌ها از طریق همکاری با SADAD Informatics، ورود به عرصه BNPL و حمایت از طرح‌های اعتباری بدون وثیقه و توجه به ریسک‌‌سنجی و حمایت‌های رگولاتوری، در حال طی مسیر تحول دیجیتال بانکی است. با وجود فرصت‌های فراوان، لازم است با کنترل دقیق ریسک و ارتقای ساختارهای نظارتی و تجربه کاربری، از پایداری این تحول اطمینان حاصل شود.

پایان پیام/

چاپ خبر

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

GWAWE6 لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.