کد خبر : 11643
تاریخ انتشار : سه شنبه 9 اردیبهشت 1404 - 21:13

ایران و آذربایجان در مسیر همکاری‌های راهبردی

ایران و آذربایجان در مسیر همکاری‌های راهبردی
سفر رئيس‌جمهور ايران به جمهوری آذربايجان نشان داد، ايران با ديپلماسی هوشمندانه به دنبال تحكيم روابط با همسايه شمالی خود است.

به گزارش پایگاه خبری صبح تجارت، علامه عزیزی، کارشناس مسائل بین‌الملل در در یادداشتی نوشت: سفر دکتر مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران، به جمهوری آذربایجان در شرایط حساس کنونی، پیام‌های راهبردی مهمی دربردارد. به‌طوری که این سفر که با واکنش فوری اسرائیل همراه بود، نشان داد ایران با دیپلماسی هوشمندانه به دنبال تحکیم روابط با همسایه شمالی خود است. حضور گسترده هیات سیاسی و اقتصادی ایران نیز بر عزم جدی تهران برای ارتقای سطح همکاری‌ها تأکید داشت.

روابط جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان در سال‌های اخیر با فراز و نشیب‌هایی همراه بوده است؛ اما سفر اخیر رییس‌جمهور ایران می‌تواند فصل جدیدی  در مناسبات دو کشور ایجاد کند. دو کشور با مرز مشترک ۷۶۵ کیلومتری و اشتراکات تاریخی و فرهنگی عمیق، ظرفیت بالایی برای توسعه روابط دارند. اما آنچه در رابطه با این سفر حائز اهمیت است در بعد اقتصادی از ‌جمله توسعه کریدور حمل و نقل شمال- جنوب برای افزایش ترانزیت کالا بین دو کشور، همکاری‌های انرژی در حوزه نفت و گاز با توجه به ذخایر مشترک در دریای خزر و افزایش مبادلات تجاری از حدود ۵۰۰ میلیون دلار به ۲میلیارد دلار در سال است.

مع‌الوصف به نظر می‌رسد واکنش سریع اسرائیل با اعلام سفر نتانیاهو به باکو تنها چند ساعت پس از اعلام سفر پزشکیان، اهمیت ژئوپلیتیک این دیدار را آشکار کرد و این واکنش نشان می‌دهد که ایران با این اقدام هوشمندانه توانسته جایگاه خود را به عنوان بازیگر کلیدی در معادلات منطقه تثبیت کند.  پر واضح است در گفت‌وگوهای دو‌طرف، اصل حاکمیت ملی و تمامیت ارضی محور اصلی مذاکرات بود و آقای پزشکیان در دیدار با الهام علی‌اف بر احترام ایران به حقوق بین‌الملل و حاکمیت کشورها تأکید کرد. این موضع‌گیری در شرایطی صورت می‌گیرد که برخی کشورهای منطقه در پی ایجاد تنش در روابط دو کشور هستند.

سطح بالای هیات همراه ایرانی شامل وزرای امور خارجه، راه و شهرسازی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیرو و میراث فرهنگی و گردشگری نشان‌دهنده نگاه جامع ایران به این رابطه است. حضور فعال بخش خصوصی ایران در این سفر نیز حاکی از عزم جدی برای توسعه روابط اقتصادی است.

چشم‌انداز روابط دو کشور را می‌توان در محورهای زیر خلاصه کرد:

– تبدیل شدن به شریک تجاری اصلی یکدیگر در منطقه قفقاز

– همکاری در پروژه‌های انرژی منطقه‌ای به ویژه در دریای خزر

– ایجاد اتحادیه حمل و نقل منطقه‌ای با مشارکت کشورهای همسایه

– توسعه همکاری‌های امنیتی برای مقابله با تهدیدات مشترک

اکنون با توجه به اشتراکات فرهنگی و منافع اقتصادی مشترک، این سفر می‌تواند آغازی بر فصل جدیدی از همکاری‌های دوجانبه باشد. تحکیم این رابطه نه تنها به نفع دو کشور است، بلکه عاملی برای افزایش ثبات در منطقه محسوب می‌شود. موفقیت این روابط نیازمند پیگیرژ مستمر توافق‌های صورت گرفته و ایجاد مکانیزم‌های نظارتی مشترک است.

پایان پیام/

چاپ خبر

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

N6Fq6G لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.