کد خبر : 11199
تاریخ انتشار : چهارشنبه 20 فروردین 1404 - 9:34

یادداشت: محمد رحیمی، مدیر روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایران

اهمیت توسعه سرمایه‌گذاری در تجارت خارجی

اهمیت توسعه سرمایه‌گذاری در تجارت خارجی
به جرأت می‌توان گفت در چند دهه اخیر هیچ کشوری نتوانسته بدون تجارت برون‌مرزی و جذب سرمایه و فناوری از سایر کشورهای جهان، دستاورد اقتصادی قابل‌توجهی کسب کند و استانداردهای زندگی بهتری برای شهروندانش فراهم سازد.

محمد رحیمی، مدیر روابط عمومی سازمان توسعه تجارت ایرانبه گزارش صبح تجارت: محمد رحیمی| شعار سال ۱۴۰۴ به یک موضوع اساسی تاکید دارد و می تواند تاثیرات عمیقی بر اقتصاد ایران بگذارد.

انتخاب شعاری با عنوان «سرمایه گذاری برای تولید» که از سوی مقام معظم رهبری، اعلام شد، در واقع به ضرورت ایجاد تحول در اقتصاد کشور اشاره دارد و در این موضوع مهم به مشارکت مردم و بخش‌خصوصی و توسعه سرمایه‌گذاری‌های مولد توجه شده است.

موضوعی که با یک برنامه معین و مدون می‌تواند آغازگر فصل جدیدی در اقتصاد و بازار باشد.سرمایه‌گذاری در تولید یکی از کلیدی‌ترین عوامل رشد اقتصادی است که می‌توان نتایج آن را در بهبود معیشت مردم و کاهش مشکلات اقتصادی مشاهده کرد.

برای تحقق این هدف، مشارکت فعال مردم و برنامه‌ریزی دقیق دولت برای سرمایه‌گذاری ضروری است.

نتایج پژوهش‌های متعدد اقتصادی نشان از این دارند که حضور فعال کشورها در عرصه تجارت بین‌الملل نقش بسیار مؤثری در بهبود نرخ رشد تولید ناخالص داخلی آنها دارد.

به جرأت می‌توان گفت در چند دهه اخیر هیچ کشوری نتوانسته بدون تجارت برون‌مرزی و جذب سرمایه و فناوری از سایر کشورهای جهان، دستاورد اقتصادی قابل‌توجهی کسب کند و استانداردهای زندگی بهتری برای شهروندانش فراهم سازد.

تجارت خارجی به‌ویژه برای کشورهای درحال‌ توسعه از اهمیت بیشتری برخوردار است زیرا اغلب این کشورها با مشکلاتی همچون کمبود منابع اقتصادی، کمبود نیروی کار ماهر، ضعف در آموزش، عدم دسترسی به فناوری و … دست‌وپنجه نرم می‌کنند.
بازتر شدن اقتصاد و حضور فعال در عرصه‌های جهانی –مانند آنچه در چین و هند و قبل از آنها در کره جنوبی و سنگاپور اتفاق افتاد- اگرچه به معنی برطرف شدن همه مشکلات یادشده نیست اما نقش بسیار حیاتی در فائق آمدن بر آنها ایفا می‌کند.

سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی به کشورهای درحال‌توسعه کمک می‌کند تا هزینه نهاده‌های تولید را کاهش دهند، به منابع مالی جدید دسترسی پیدا کنند، ارزش‌افزوده کالاهای تولیدی خود را بالا ببرند و جایگاه بهتری در زنجیره تأمین جهانی کسب کنند.

به عبارتی تجارت خارجی موجب افزایش رقابت‌پذیری کشورهای درحال‌توسعه می‌شود.

همچنین سرمایه‌گذاری در تجارت خارجی امکان دسترسی به بازارها و نهاده‌های تولیدی جدید را برای کشورهای درحال‌توسعه فراهم می‌سازد و از این طریق نه‌تنها به متنوع‌سازی محصولات صادراتی آنها کمک می‌کند، بلکه منحنی امکانات تولید آنها را نیز بالاتر می‌برد.

تجارت موجب تسهیل فرآیند تبادل دانش فنی و سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه می‌شود و از این طریق نوآوری را ارتقاء می‌بخشد. علاوه بر این، تجارت و سرمایه‌گذاری خارجی به گسترش روزافزون فناوری اطلاعات و ارتباطات در اقصی نقاط جهان کمک شایانی کرده، به‌طوری‌که در پایان سال ۲۰۱۷ حدود ۹۵ درصد از جمعیت جهان به خدمات تلفن همراه دسترسی داشتند.

تجارت خارجی بازارهای جدیدی را به روی کسب‌وکارهای محلی می‌گشاید و با رفع موانع غیرضروری، صادرات را برای آنها تسهیل می‌کند.

توسعه تجارت خارجی وسرمایه‌گذاری موجب تقویت ارتباط بین ملت‌ها می‌شود زیرا آنها را در فضایی دوستانه گرد هم می‌آورد و موقعیتی برد-برد برای آنها فراهم می‌کند. بنابراین سرمایه‌گذاری و تجارت خارجی می‌تواند به گسترش صلح و ثبات در جهان کمک کند.

در همین راستا، تهران از سال ۱۳۸۱ با تصویب قانون عضویت دولت جمهوری اسلامی ایران در برخی از سازمان‌ها و مجامع بین‌المللی به مجمع جهانی آژانس‌های تشویق سرمایه‌گذاری (وایپا) پیوست و از آن زمان تاکنون سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران به‌عنوان آژانس ملی تشویق سرمایه‌گذاری ایران یکی از اعضای این انجمن شناخته می‌شود.

اعلام آمادگی تهران برای میزبانی سی‌اُمین نشست جهانی سرمایه‌گذاری در سال ۲۰۲۶ میلادی در تهران از جمله پیشنهادهای دولت چهاردهم به مقامات مجمع جهانی آژانس‌های تشویق سرمایه‌گذاری بوده است.

بی شک دیپلماسی اقتصادی یکی از ابزارهای نوین دولت‌ها برای دستیابی به موقعیت‌های بهتر در عرصه جهانی است و در صورت موفقیت، گشایش‌های فراوانی در زندگی مردم ایجاد خواهد کرد، چرا که تجارب جهانی نشان داده با اولویت یافتن موضوعات اقتصادی در سیاست خارجی، کشورها در مسیر رشد و توسعه اقتصادی قرار خواهند گرفت.

چاپ خبر

ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : ۰
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

Jf1kUa لطفاً کد نمایش داده شده را وارد نمایید.